Нашата препорака за денешниот ручек е пита од блитва.
Состојки:
- 1 пакување лиснато тесто
- 500 гр блитва
- 2 лажици маслиново масло
- 8 лажици путер
- 1 јајце
- 200 гр фета сирење
- 2 лажици сечкан копар
- сол
Начин на подготовка:
- Блитвата измијте ја и извадете ги тврдите делови. Бланширајте ја кратко во врела вода. Исцедете ја и исечкајте ја на ситно.
- Тестото развлечете го да биде нешто поголемо од големината на калапот.
- Во сад измешајте исечкана блитва, фета сирење, јајце и копар па таа смеса распоредете ја по тестото. Вишокот тесто оставете го да падне на филот.
- Печете на 200 степени околу 20 минути или додека тестото не добие боја.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот