Направете вкусен ручек за сите сетила. Често ќе биде на вашата трпеза и сите ќе сакаат порција плус.
Состојки:
- 2 тиквички
- 500 гр. мелено месо
- 1 шолја ориз (мала)
- 1 кромид
- 2 дл. доматно пире
- 2 јајца
- 4 лажици кисело млеко
- вегета
- сол
- бибер
- 2 јајца за поховање
- презла
- брашно
Подготовка:
- Се става кромидот на масло ситно сецкан, па се става меленото месо и се додава вода, па зачини и доматно пире, и потоа се се крчка 30 минути.
- Тиквичките се мијат и лупат, па се сечат по должина. Се валкаат во брашно, јајца и презла, па се пржат на масло.
- Се вари оризот кратко да омекне, па се става вегета во него.
- Се мешаат две јајца за прелив со кисело млеко и зачини.
- Во огноотпорен сад се става малку масло и се премачкува, па ред тиквички, па ориз, па месо и пак истото додека има материјал.
- Се става преливот горе и се пече на 200 степени 25 минути.
- Горе може да си изрендате и кашкавал.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука