Поховани тиквици со пармезан и сусам од рерна (Видео)

Поховани тиквици со пармезан и сусам од рерна (Видео)

Многу вкусни поховани тиквици од рерна. Од надвор крцкави, а од внатре меки и сочни…

Состојки:

  • 2 средни тиквици
  • 4 јајца
  • 150 гр пармезан
  • 2 лажици сусам
  • 5 лажици презла
  • 3 лажици брашно
  • сол
  • масло (2 лажици за една тепсија тиквици)

Начин на подготовка:

  1. Тиквиците добро измијте ги и исечкајте ги на кругови. Посолете и оставете ги да ја испуштат водата, па процедете ги. 
  2. Измешајте брашно, презла, пармезан и сусам. Посебно разматете јајца и посолете ги. 
  3. Секоја тиквица потопете ја во јајца, па извалкајте во мешавина од пармезан, повторно во јајца и на крај во мешавината. Редете ги тиквиците во плех обложен со хартија за печење, на секоја ставете по капка масло па печете во загреана рерна на 200 степени околу 20-25 минути. 
  4. Уживајте додека се топли, но и изладени се супер.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text