Кафанска телешка чорба по рецепт на старите кувари

Кафанска телешка чорба по рецепт на старите кувари

Еве како да направите вкусна кафанска чорба…

Состојки:

  • 500 гр телешко месо од бут или врат
  • 1 главица кромид
  • 2 моркови
  • пашканат
  • магдонос
  • 1 корен целер
  • 2 компири
  • 1 дл масло
  • 2 лажици брашно
  • 2 дл кисела павлака Пекабела
  • 1 жолчка
  • сол
  • бибер
  • магдонос

Начин на подготовка:

  1. Кромидот ситно исечкајте го, па издинстајте го на масло. Додајте месо исечкано на коцки (и коски, ако има), налијте вода и динстајте на тивок оган околу еден час. Додајте зеленчук исечкан на коцки, зачинете со сол и бибер, па налијте околу 2 л вода. 
  2. Направете и запршка од две лажици брашно, па сè заедно гответе уште околу половина час. 
  3. Пред сервирање во готовата чорба измешајте павлака со разматена жолчка и посипете со ситно сечкан магдонос. По желба, закиселете ја телешката чорба со оцет или лимонов сок.

Добар апетит!

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула

singlepost_text