Совршен сос за секаков вид тестенини!
Состојки:
- 50 гр босилек
- 100 гр сушени домати
- 100 гр бадеми
- 80 мл маслиново масло
- 3 чешниња лук
- 50 гр рендан пармезан
- 1 лажица балсамико оцет
- сол
- малку лута пиперка по желба
Начин на подоготовка:
- Препечете ги бадемите во тава без зачини, оставајќи ги на оган десетина минути. Во блендер ставете босилек, балсамико оцет, препечени бадеми, лук, лута пиперка и сол. Измиксајте сè во блендер неколку секунди. Потоа додајте сушени домати и пармезан и блендирајте сè заедно уште 10 секунди.
- Смесата прелијте ја со маслиново масло и добро измиксајте, околу 30 секунди, а потоа префрлете го сосот во чинија.
- Црвениот песто сос може да се чува во фрижидер подолго од месец дена, во добро затворен сад прекриен со маслиново масло.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука