Омилениот куглоф, сочен со малини и чоколадо…
Состојки:
- 5 јајца
- 250 гр шеќер
- 250 гр маргарин
- 100 гр чоколадо
- 200 мл јогурт
- 1 ванилин шеќер
- 350 гр брашно
- 300 гр малини или вишни
- 100 гр чоколадо растопено со лажица масло (за прелив)
Начин на подготовка:
- Растопете 100 гр чоколадо, калапот премачкајте го со масло и посипете го со брашно, вклучете ја рерната на 180 степени. Откако ќе го направите ова можете да почнете со подготовка на колачот.
- Разматете маргарин, шеќер и ванилин шеќер, додајте едно по едно јајце, јогурт, брашно. Во калап ставете поголем дел од тестото, наредете малини и забодете ги во тестото. Во остатокот од тестото измешајте растопено чоколадо па ставете го преку жолтиот дел. Со нож благо поминете низ тестото.
- Печете околу еден час, па оставете колачот да се излади. Извадете го од калапот и прелијте го со растопено чоколадо. Украсете со малини или по желба.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути