Погача која освојува на прв залак. Има фантастичен вкус и декоративен изглед!
Состојки:
- 20 гр квасец
- малку шеќер
- малку сол
- 200 мл јогурт
- 50 мл масло
- 500-600 гр брашно
- 3 јајца
- 250 гр мелено месо
- 1 мала главица кромид
- 1 црвена пиперка
- 1 мал домат
- бибер
- сол
Начин на подготовка:
- Замесете тесто со квасец, малку вода, 2 јајца, јогурт, масло, сол и брашно. Замесете глатко меко тесто и оставете да нарасне.
- На масло пропржете сечкан кромид, додајте сечкана пиперка и мелено месо и на крај сечкан домат на коцки.
- Продинстајте па додајте белки, сол, бибер, може и малку зачин.
- Нараснатото тесто развлечете го во правоаголник, ставете месо па спојте ги рабовите, од едната и другата страна составете ги во средина така што филот ќе се гледа.
- Редете во плех и тоа во круг.
- Оставете погачата на нарасне, намачкајте со жолчка, посипете со семки и крупна сол, па печете на 200 степени околу 35-40 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот