Јадењето можете да го послужите како прилог или како самостален летен оброк.
Состојки:
- 2 лажици маслиново масло
- 1 мала шолја кромид исечкан на ленти
- 1 мала шолја пиперки исечкани на ленти
- 1 чешне лук, изгмечено
- 1/4 шолја бело вино
- сол
- 1,5 шолја тенко исечкани тиквици
- 50 гр лебни трошки
- 1 лажичка оригано
- 1/4 мала шолја пармезан
- 1 лажица балзамико оцет
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Во тава ставете една лажица мслиново масло, кога маслото ќе се загрее додајте кромид, пиперка и лук и динстајте. Потоа додајте вино, сол и бибер и динстајте уште малку.
- Во огноотпорен сад распоредете го подготвениот микс и на него наредете тиквици.
- Измешајте лажица масло, презла и сирење па посипете по тиквиците и печете во рерна 8 минути. Подесете ја температурата на 250 степени и држете го зеленчукот уште 2 минути додека не добие кафеава кора од горе. Пропрскајте со балзамико оцет.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт