Домашна мусака од тиквици на стар начин (Видео)

Домашна мусака од тиквици на стар начин (Видео)

Мусака со неверојатен вкус, ќе ги освои и најпребирливите гурмани…

Состојки:

  • 300 гр мелено месо
  • 4 јајца
  • 1 главица кромид
  • 4 чешниња лук
  • 2 тиквици
  • сол
  • бибер
  • масло
  • црвена пипер
  • 4-5 лажици брашно
  • 100 гр презла
  • 2 моркови
  • 200 гр павлака
  • малку кашкавал

Начин на подготовка:

  1. На масло пропржете сечкан кромид, потоа сечкани моркови, па додајте мелено месо и убаво испржете. Додајте сол, пипер, бибер и сечкан лук. 
  2. Тиквиците излупете ги па исечкајте ги на тенки кругови и посолете да отстојат во сол околу 30 минути. Исцедете ја водата. 
  3. Разматете 2 јајца. Намастете го плехот со масло. 
  4. Секој круг тиквица провлечете го низ брашно, јајце и презла и редете на дното од плехот. Преку ставете неколку лажици пржено месо, па повторно тиквици па месо, додека не го потрошите меленото месо. Завршете со тиквици. 
  5. Разматете ги останатите две јајца, додајте павлака па тоа фино изедначете го и прелијте преку тиквиците. Од горе изрендајте кашкавал. Печете на 200 степени околу 40 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text