Мекото бело месо со овој сос е уште посочно!
Состојки:
- 1 чешне лук
- 1 црвена чили пиперка
- 1 кг пилешки гради
- 3 лажици сончогледово масло
- 1 лажица соја сос
- 150 гр путер од кикирики
- 1 лажица сок од лимон
- 1 лажичка шеќер
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Ситно исечкајте излупен лук и исчистена чили пиперка.
- На дрвени стапчиња набодете парчиња пилешко, па ражничите посолете ги и побиберете ги. Во широка тава загрејте масло и пржете ги подготвените ражничи околу 10 минути со повремено вртење. Налијте соја сос.
- Разматете сос од путер од кикирики, сок од лимон, шеќер, чили и лук, загрејте го во тава и прелијте преку ражничите. Послужете со свежа салата.
- Совет: Ражничите можете да ги збогатите со зеленчук (пиперка, кромид, тиквица), печурки или ананас.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо