Печурки полнети со крем сирење

Печурки полнети со крем сирење

Шешири полнети со вкусен фил од крем сирење и пармезан – гастрономско уживање во мали залаци.

Состојки:

  • 12 шампињони
  • 1 лажица масло
  • 1 лажица иситнет лук
  • 220 гр крем сирење
  • 50 гр пармезан
  • малку бибер
  • кромид во прав
  • кајенски бибер

Начин на подготовка:

  1. Рерната вклучете ја на 180 степени. Измијте ги добро шампињоните, исушете ги и отстранете ги дршките. Дршките потоа ситно исечкајте ги. 
  2. Загрејте масло во тава на умерена температура. Додајте лук и исечкани дршки и пржете додека течноста не испари, водејќи сметка лукот да не изгори. 
  3. Кога пржениот лук и печурки ќе се изладат, измешајте крем сирење, пармезан, бибер, кромид во прав и кајенски бибер. Би требало да добиете многу густа смеса. 
  4. Со лажица наполнете капачињата печурки со фил, а потоа полнетите печурки наредете ги на намастен плех (можете наместо масло да користите и хартија за печење). 
  5. Печете околу 20 минути во загреана рерна.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text