Лесно јадење, едноставно за подготовка, идеално за врелите летни денови.
Состојки:
- 1 кг тиквици
- 500 гр моркови
- 2 домати
- 4 лажици путер
- 2 лажици брашно
- 2 дл кисела павлака Пекабела
- 1 лажица ситно сечкан копар
- 1 лажичка сув зачин
- сол
Начин на подготовка:
- Измиените тиквици излупете ги и извадете ја средината. Исчистените моркови изрендајте ги, додајте ситно сечкана средина од тиквиците, излупени и исечкани домати, сув зачин и сечкан копар. Со овој фил наполнете ги издлабените тиквици.
- Со путер премачкајте огноотпорен сад, наредете ги тиквиците, прелијте со тенка запршка и налијте со топла вода, или уште подорбо супа. Гответе на умерена температура околу 40 минути тиквиците да омекнат, а водата да испари. Пред послужување прелијте со кисела павлака.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи