Ви откриваме финта која на вашиот омилен џем ќе му даде неверојатна арома…
Состојки за 6 тегли од по 250 мл:
- 1 кг праски
- 2 лимони
- 500 гр желир-шеќер во сразмер 2:1
- 2 лажици ликер од праска или кајсија
Начин на подготовка:
- Праските кратко држете ги во врела вода, излупете ги, преполовете ги и извадете ги коските. Меснатиот дел од праските ситно исечкајте го. Исцедете лимони и со сокот прелијте ги праските. Сè измешајте и ставете во длабоко тенџере. Додајте желир-шеќер во сразмер 2:1 (на килограм овошје 500 гр желир-шеќер), на овошната маса и измешајте. Оставете да отстои 3 часа на собна температура.
- Гответе на умерен оган и оставете да врие околу 4 минути. Во слаткото ставете ликер од праски или кајсии. Уште врел ставете го џемот во загреани тегли, затворете и 15 минути држете ги превртени. Потоа свртете ги и оставете ги целосно да се изладат.
Уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега