Стар колач во нова верзија која ќе ве воодушеви. Уживајте во бајадера без грижа на совест!
Состојки за кора (долен слој):
- 1,5 шолја лешници или бадеми (потопени во вода, оставени така преку ноќ)
- 1 шолја сушени урми
- 1 лажица какао во прав
Состојки за крем (среден слој):
- 2 шолји индиски ореви
- 1/2 шолја вода
- 4 лажици агавин сируп
- 5 лажици кокосово масло
- 1 лажица ванила
Состојки за глазура:
- 1/2 шолја путер од какао
- 2 лажици какао во прав
- 3 лажици кокосов шеќер
Начин на подготовка:
- Крупно сомелете бадеми, додајте урми и какао. Мешајте додека не се соедини. Смесата ставете ја на дно на калап и обликувајте кора.
- Состојките за крем мешајте ги додека не добиете густ крем. Прелијте преку тестото и ставете во фрижидр.
- За глазура растопете путер од какао на пареа, па додајте ги останатите состојки и брзо измешајте. Добиеното чоколадо прелијте го преку кремот и ставете го колачот во фрижидер да стегне.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта