Бомбици од компир, сусам и кашкавал – мезе за тартар и пиво

Бомбици од компир, сусам и кашкавал – мезе за тартар и пиво

Превкусни пржени бомбици со компир, кашкавал и сусам.

Многу се вкусни, ова е рецептот:

Состојки:

  • 500 гр. компир
  • 200 гр. компир
  • 50 гр. маргарин
  • 50 мл. млеко
  • вегета
  • сол
  • 150 гр. кашкавал
  • 200 гр. сусам
  • масло за пржење

Начин на подготовка:

  1. Се лупат и сечат компирите на коцки и се варат 20 минути во солена вода. Се цедат и се толчат како за пире, се додава маргарин, вегета, сол и млеко, и се меша, па се лади смесата.
  2. Додајте потоа брашно и замесете тесто.
  3. Исечете кашкавал на мали коцки, направете бомбици од смесата и внатре ставете парче кашкавал.
  4. Валкајте ги во сусам, и пржете ги на загреано масло.
  5. Нека стојат на салфета да ја впие маснотијата.
  6. Супер се со тартар и пиво.

Повеќе вести на Готви.мк:

Млади компири со сенф и пиво

Кремав компир во тепсија

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

 

 

singlepost_text