Неодоливи залаци кои ќе ги обожавате!
Состојки:
- сол
- 60 гр путер
- 130 гр брашно
- 3 јајца
- 16 топчиња сладолед од ванила (околу 600 мл)
- 100 гр чоколадо за готвење
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 220 степени. Зовријте 200 мл вода, прстофат сол и коцки путер. Додајте брашно.
- На слаб оган мешајте со лажица за на дното на лонецот да се создаде округол и бел слој. Потоа ставете го тестото во сад. Измешајте едно по едно јајце.
- Ставете 16 топчиња на плех обложен со хартија за печење. Печете околу 25 минути.
- Потоа пресечете го тестото и оставете да се излади. Со миксер разматете шлаг додека не добиете густа смеса.
- Профитеролите полнете ги со сладолед од ванила и шлаг, а по желба прелијте од надворешната страна со чоколадо кое сте го растопиле со малку млеко.
Уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега