Исклучително вкусна мусака која многу лесно и брзо се подготвува…
Состојки:
- 10 печени пиперки (црвени)
- 500 гр мелено месо по избор
- 200 гр кисела павлака
- 4 јајца
- 100 мл масло
- 1 главица кромид
- 150 гр ориз
- 1/2 веза мгдонос
- 1 лажица сув зачин
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Оризот измијте го и сварете го. Исечканиот кромид издинстајте го на масло па додајте го во меленото месо, оризот, зачините, исечканите листови. Крчкајте 5-7 минути.
- Пиперките излупете ги и исчистете ги од семки. Огноотпорниот сад или тепсијата намастете ја со масло, наредете пиперки, фил, разматени јајца и павлака (и нив малку зачинете ги), повторно пиперки, фил, премаз од павлака и јајца и така додека не го потрошите материјалот.
- На крај треба да и има пиперки и премаз од павлака. Печете на најјака температура околу 30 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт