Супер храна или опасност: Важно за сите кои јадат соја

Супер храна или опасност: Важно за сите кои јадат соја

Денес сојата е многу популарна, но за неа постои вечната дебата дали е супер храна или опасност.Замената за месо, многу поевтина од него, има многу влакна и состојки во себе, кои му недостасуваат на човекот.

Сојата има многу протеини , седум аминокиселини, а потполно се еднакви како тие од животинско потекло.

Сојата го подобрува здравјето на коските, ги намалува симптомите кои се појавуваат во менопауза, го намалува и ризикот од срцеви болести.

Таа го намалува вкупното ниво на холестерол и превенира запушување на крвните садови.

Помага и за поголема флексибилност на крвните садови.

Важно е сојата да се зема умерено, бидејќи во неограничени количини ќе си создадете повеќе штета отколку позитивни ефекти.

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Појадок кој се пече за 10 минути

Појадок за 15 минути – заборавен а толку вкусен

Солена торта со палачинки

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее

Појадок во шолја