Еднакво вкусен вегетаријански гулаш – еве како да го направите!
Состојки:
- 1 лажица масло
- иситнет лук
- 1/2 главица кромид
- 30 гр стебло целер
- 30 гр црвена пипер
- 60 гр тиквици
- 30 гр морков
- 100 гр соини снегулки
- прстофат мајчина душица и рузмарин
- 2 дл пасиран домат
- сол
- бибер
- 1 лажичка сок од лимон
- 1 лажичка шеќер
- сечкан босилек
Начин на подготовка:
- Потопете ги соините снегулки во вода додека не омекнат. На масло со мешање издинстајте иситнет лук околу половина минута, додајте исцедени соини снегулки и сечкан зеленчук.
- Гответе десетина минути додека не омекнат. Додајте пасиран домат, мајчина душица и рузмарин и гответе додека течноста не испари до половина. Тргнете од оган измешајте сок од лимон, шеќер и босилек.
Добар апетит!
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко