Први симптоми дека јадете многу шеќер – ова е препорачаната доза за мажи и жени

Први симптоми дека јадете многу шеќер – ова е препорачаната доза за мажи и жени

Шеќерот одамна е познато дека е штетен, но сепак бидејќи секогаш ни се пријадува нешто благо, постои одредена доза која може да се внесе на ден кај мажи и жени.Идеална доза на шеќер е 25 грама или 5 лажички за жени.

Препорачана доза е 35 грама или 7 лажички за мажи.

Некој од следниве симптоми кои секако се негативни, може да биде јасен знак дека јадете многу благо.

Драстични промени на расположени, пореметена хормонална рамнотежа, акни како во пубертет.

Негативен симптом е и мигрена.

Важно е да се внесува само малку шеќер, односно препорачаната доза и секако многу да се вежба и да се јаде здрава храна.

Повеќе на Готви.мк:

Точни мерки за кари сос

Точни мерки за највкусните палачинки

Колач со мерки во лажички

Колач без миксер и вага

Наутро застанете на вага