Тава деликатес: Палента, павлака и пармезан, се топат во уста

Тава деликатес: Палента, павлака и пармезан, се топат во уста

Направете деликатес со палента, павлака и пармезан.Ова е рецептот:

Состојки:

  • 350 гр. палента 
  • 1 л. и 250 мл. вода 
  • 1 лажиче сол 
  • 1 кисела павлака 
  • 100 гр. маргарин 
  • 1 кесе пармезан

 

 

Начин на подготовка.

  1. Се вари стандардно палентата во врела вода со сол. 
  2. Додека е врела се обликуваат траки од неа, со помош на лажици. 
  3. Се премачкува тепсија со маргарин, се ставаат стапчињата палента една до друга, па уште малку маргарин. 
  4. Ставете врз нив разматена павлака и пармезан. 
  5. Печете на 200 степени 30 минути.

Повеќе на Gotvi.mk:

Трик за совршена палента – нема да видите грутче

Слатка палента на два начина

Палентата е многу здрава

Палента со сланина и сирење

Лазања со палента

Палента помфрит 

Стави јајце среде палентата