Сите добро знаеме дека баклавата е само една, и тоа со ореви. Но, можете малку да експериментирате и да ја направите оваа баклава со чоколадо и бисквити. Ќе бидете воодушевени од вкусот.
Состојки:
- 300 гр мелени ореви
- 150 гр мелени бисквити
- 150 гр чоколадо
- 6 лажици гриз
- 150 мл масло
- 5 лажици шеќер
- 150 мл вода
- 12 кори за баклава
Состојки за сируп:
- 700 мл вода
- 600 гр шеќер
Останати состојки:
- масло и вода за премачкување (заедно 100 мл)
Начин на подготовка:
- Прво направете го сирупот бидејќи мора да биде ладен. Ставете шеќер и вода и гответе 15 минути, да се добие фин густ сируп. Оставете да се излади па подгответе ја баклавата за печење.
- Измешајте ги сите состојки за баклава, замесете со вода и масло. Треба да добиете не многу цврста маса, но фино соединета.
- Ставете ја првата кора па премачкајте ја со измешани вода и масло, па префрлете друга кора која малку ќе ја намачкате и по рабовите, ставете 1/6 од смесата која сте ја разматиле.
- Соберете ги рабовите, па свиткајте. Така направете со сите 6 по две кори. Наредете во намастен плех и ставете да се пече на 220 степени во претходно загреана рерна додека баклавата не добие златно жолта до светло браун боја.
- Извадете ја баклавата па прелијте ја со ладен сируп и оставете целосно да се излади.
Послужете и уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта