Свински ребра во сос од мед и лук, повкусни не сте пробале

Свински ребра во сос од мед и лук, повкусни не сте пробале

Вака подготвените свински ребра ќе ви станат омилени. Имаат фантастичен вкус, а се прават многу лесно!

Состојки:

  • 2 кг свински ребра
  • 1/2 шолја мед
  • 3 лажици соја сос
  • 1/4 шолја алкохолен оцет
  • 2 чешниња лук, изгмечен
  • 2 лажици кафеав шеќер
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка сол

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете ги ребрата на парчиња по желба.
  2. Во сад измешајте мед, соја сос, оцет, лук и шеќер. Добро измешајте додека шеќерот не се растопи, а потоа додајте сода бикарбона. Во смесата ќе почнат да се појавуваат меурчиња. 
  3. Парчињата ребра ставете ги во садот со смесата и измешајте. 
  4. На плех за печење ставете алуминиумска фолија, па на неа наредете парчиња месо, но така да страната на која е месото да биде горе. Прелијте со останатиот сос. 
  5. Печете околу еден час во загреана рерна, вртејќи го месото на секои 20 минути.

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

singlepost_text