Доматната чорба е старо, но многу вкусно јадење, за кое не ви требаат многу пари.
Ви ја откриваме тајната подготовка на оваа чорба. Рецепт на искусните кафански готвачи!
Состојки:
- 500 гр пасирани домати
- 4.5 лажици маслиново масло
- 1 главица кромид
- 4 чешниња лук
- 1/2 лажичка лута пипер
- босилек
- бибер
- оригано
- 1/2 чаша бело вино
Начин на подготовка:
- Измиксајте ги доматите до глатка смеса.
- Загрејте масло во поголем сад, додајте ситно сечкан кромид, иситнет лук и лута пипер.
- Динстајте околу 5 минути додека кромидот не омекне. Измешајте ги доматите, додајте босилек, вино и оригано.
- Кога супата ќе зоврие, гответе на слаб оган уште 5-6 минути за аромите да се поврзат.
- Зачинете со сол и бибер и додајте уште лута пипер по желба. Пред сервирање посипете со босилек.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт