Совршен рецепт за посните денови, но и за лесен оброк полн со витамини…
Состојки:
- 15 пиперки од туршија
- 15 поголеми шампињони
- 8 струка праз
- 250 гр ориз
- 1 лажичка лута пипер
- сол
Начин на подготовка:
- Струковите праз исчистете ги и исечкајте ги, па продинстајте ги на вода. Додајте ориз, сол и лута пипер, па измешајте.
- Пиперките од туршија исцедете ги, до половина наполнете ги со подготвената мешавина, затворете со шампињони, наредете ги во тенџере, прелијте со вода и гответе до вриење.
- Кога водата ќе зоврие, гответе 15 минути, а потоа намалете ја температурата на минимум и гответе уште 10 минути.
- Исклучете ја ринглата, пиперките оставете ги малку да отстојат, повторно вклучете ја ринглата и на сосема слаба температура гответе додека оризот не омекне, а пиперките не останат без течност.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт