Со оваа тетовска тава оди чаша квалитетно црвено вино, кое совршено ќе ја избалансира оваа количина различно месо.
Состојки:
- 400 гр свинска кременадла
- 6 зелени свежи пиперки
- 2 црвени пиперки
- 250 гр јунешко месо рамстек
- 1 домат
- 200 гр мешано мелено месо
- 1 главица кромид
- 200 гр јагнешка црна џигерица
- 4 чешниња лук
- 200 мл павлака
- 1 јајце
- магдонос
- листови целер
- 1 пилешка коцка за супа
- 1 говедска коцка за супа
- 1 лажичка мешавина од зачини
- масло
- сол
- мелен црн бибер
Начин на подготовка:
- На скара испечете го свинското и јунешкото месо, јунешката џигерица и посолени топчиња од мелено месо.
- На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид. Кога ќе омекне, додајте парчиња пиперки, домат, сечкан лук, магдонос, целер, зачинете и додајте го испрженото месо. Посолете, побиберете и налијте ја претходно зготвената супа.
- Содржината ставете ја во земјен сад. Печете 1 час на 200 степени. Измешајте жолчка и павлака, па додајте ги во земјениот сад. Вратете во рерна и печете уште 15 минути.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна