Вкусно тесто за пастрмајлија и богат фил на месо.Ова е рецептот за вкусен појадок, ручек или вечера:
Состојки:
- 1 кг. брашно
- 20 гр. квасец
- сол
- 800 гр. свинско месо
- малку свинска маст
- 1 шолја вода топла
- малку црвен пипер
Начин на подготовка:
- Месото се сече на коцки, се става сол, малку мелен црвен пипер и се остава во ладилник. Може да го спремите од вечерта.
- Квасецот со малку топла вода и брашно се остава да нарасне, па се замесува тесто со квасецот, брашното, сол и топла вода. Нека нарасне, па поделете осум топки.
- Секоја расукајте ја и направете ја во форма за пастрмајлија.
- Одозгора ставете месо со свинска маст, па печете околу половина час на 180 степени.
- Кога ќе се извади од рерна, завиткајте ја со крпа и оставете ја да се излади.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk: