Кога еднаш ќе го пробате, сигурно често ќе го подготвувате месото на овој начин.
Се подготвува во вода со додаток на сол и минимална употреба на зачини.
Состојки:
- 600 гр пилешко бело месо
- 300 гр моркови
- 250 гр брокули
- 250 гр карфиол
- 1 главица кромид
- 2 ловорови листови
- 1 лажичка сув босилек
- бел бибер
- сол
Начин на подготовка:
- Од пилешките гради отстранете ја кожата и исечете го месото на парчиња (не премногу ситно). Ставете во тенџере, долијте вода, а потоа ставете крупно сечкан морков, цела главица кромид, ловоров лист, босилек и сол. Гответе околу 30 минути.
- Потоа додајте брокули и на цветови исечкан карфиол и гответе уште 15 минути. На крај додајте свежо мелен бел бибер по вкус, и пилешкото со зеленчук е готово.
- Исцедете ја водата, тргнете го кромидот и ловоровите листови, па послужете го јадењето топло.
Добар апетит!
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт