Печениот компир е одличен прилог со месни и јадења од риба…
Состојки:
- 1,5 кг компири
- 70 гр свеж магдонос
- 3 чешниња лук
- 70 мл маслиново масло
- 2 лажици путер
- 1 лимон
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Излупете ги и исчистете ги компирите, па исечкајте ги на коцки со еднаква големина и згответе.
- Во мал сад измешајте исечкан магдонос и лук.
- Исцедете ја водата од варените компири.
- Во голема тава загрејте маслиново масло, па додајте компири и повремено протресувајте. Компирите печете ги околу пет минути додека кората не стане златно-смеѓа и крцкава.
- Во компирите додајте комбинација од лук и магдонос, добро измешајте да се измешаат вкусовите. Потоа додајте путер, посолете и побиберете по желба.
- Кога компирите ќе бидат готови, преку нив изрендајте кора од помал лимон.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи