Највкусни колачиња со фил од белки и чоколадо.Ова е рецептот:
Состојки:
- 400 гр. брашно
- 200 гр. маргарин
- 350 гр. шеќер
- 50 гр. какао
- 6 јајца
- 100 гр. чоколадо за готвење
- 70 мл. масло
- 2 лажици млеко
Начин на подготовка:
- Се ставаат во еден сад просеаното брашно со маргаринот растопен на собна температура, 100 грама шеќер, какао и млеко, 1 јајце и 1 жолчка.
- Се добива тесто со мешање, а ако е тврдо се додава уште малку млеко.
- Се става во фолија и се лади околу еден час.
- Потоа, со сукало малку се развлекува на работната маса, па се вадат со шолја мали топчиња.
- Се редат на плех со хартија и се печат на 200 степени 10 минути.
- Се матат 5 белки и се додаваат 125 гр. шеќер, а другата половина од шеќерот се вари со 20 мл. вода во густ сируп.
- Врелиот сируп потоа се додава во белките и се мати.
- Се нанесува со шприц филот на кексот.
- Се остава да се стегне во ладилник, па се прави глазурата, така што се растопува чоколадото со масло.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути