Готовите палачинки можете да ги послужите со разно овошје, ореви, карамел, топено чоколадо и други десертни преливи…
Состојки:
- 1 шолја брашно
- 2 јајца
- 1 шолја млеко
- 50 гр путер
- 60 гр шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 4 лажици какао во прав
- прашок за печиво
- малку сол
Начин на подготовка:
- Во голем сад ставете 3/4 чаша млеко и додајте јајца, шеќер, ванилин шеќер, сол, прашок за печиво, брашно и какао. Измешајте темелно додека состојките не се соединат.
- Останатото млеко загрејте го и додајте путер. Кога путерот ќе се растопи ставете го во тестото и внимателно мешајте.
- Кога ќе ја загреавате тавата ви предлагаме да изберете средна температура. Со голема лажица ставајте тесто во тавата и пржете палачинки од двете страни додека не добијат златна боја.
Послужете и уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта