Предноста на топлите печива е што можете да ги јадете без било каков намаз. Домашните печива се уште пофини и попримамливи, особено ако во нив сте ги ставиле омилените зачини.
Ви донесуваме еден едноставен и проверен рецепт за домашно тесто кој им успева на сите.
Состојки:
- 400 гр глатко брашно
- 1/2 лажици шеќер
- 1/2 лажица сол
- 1/2 лажичка сув квасец
- 1 лажица масло
Начин на подготовка:
- Пред да почнете со подготовка на смесата, ослободете ја работната површина и направете доволно место како би ги обликувале саканите облици. Земете ги сите состојки и направете смеса која треба да остане прекриена околу еден час. Пред тоа додајте масло и покријте ја смесата со крпа.
- Потоа обликувајте печива по желба. Можете да правите што сакате, важно е на крај вкусот да биде совршен.
- Откако ќе ги направите саканите облици, подгответе сад за печење во кој ќе ги наредите топчињата тесто. Додајте масло и загрејте ја рерната на 200 степени. Печивата печете ги додека не добијат румена боја.
- Печивата оставете ги малку да се изладат, а потоа послужете ги.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот