Турски погачици: Богат вкус на печиво кое освојува на прв залак

Турски погачици: Богат вкус на печиво кое освојува на прв залак

Ова тесто е целосно поинакво од сите останати кои досега сте ги пробале.

Состојки:

  • 1 кг брашно тип 400 меко
  • 500 мл млако млеко
  • 3 лажици кисела павлака Пекабела
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 2 лажици сув квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажица сол
  • 150 мл масло
  • 1 жолчка
  • 125 гр путер за премачкување
  • 1 белка за премачкување
  • 2 лажици сусам за посипување

Начин на подготовка:

  1. Во чинија ставете 500 гр брашно, направете вдлабнатина, па во неа ставете сув квасец, шеќер, сол, прашок за печиво, кисела павлака и масло. Сè замесете со млако млеко, додајте го останатото брашно и замесете фино глатко тесто. Тестото оставете го да надојде.
  2. Надојденото тесто поделете го на топчиња. Топчињата оставете ги да надојдат. Секое топче развлечете во елипса и премачкајте со малку омекнат путер. Тестото исечете го во ленти и свиткајте па така премачкајте со неразматена белка и посипете со сусам. Печете 30 минути на 180 степени.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

Црно бела торта