Тепсија од стар леб, зеленчук и сланина: Брз и вкусен оброк

Тепсија од стар леб, зеленчук и сланина: Брз и вкусен оброк

Ако не знаете што да подготвите на брзина, пробајте го ова вкусно јадење кое се прави брзо и лесно.

Состојки:

  • 400 гр стар леб
  • 100 гр сланина Пекабеско
  • 350 гр карфиол
  • 350 гр праз (само белиот дел)
  • 70 гр путер
  • 50 гр брашно
  • 50 гр путер
  • 5 дл млеко
  • 2 лажици кисела павлака Пекабела
  • мускатно орече
  • 20 гр пармезан
  • сол
  • бибер
  • мајчина душица

Начин на подготовка:

  1. Исчистениот и измиен карфиол згответе го во соелна врела вода околу 5 минути. Извадете па во истата вода бланширајте на кругови исечкан праз. На загреан путер пропржете брашно и залијте со млеко. Мешајте додека не добиете бешамел сос, па додајте павлака, сол, бибер и мускатно оревче. 
  2. Загрејте ја рерната на 200 степени. На дното на садот за печење ставете малку бешамел и наредете процеден карфиол, посипете со сечкана сланина, потоа наредете парчиња леб и прелијте со сос. Посипете со пармезан и мајчина душица и печете околу 15 минути.

Добар апетит!

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула