Ако не знаете што да подготвите на брзина, пробајте го ова вкусно јадење кое се прави брзо и лесно.
Состојки:
- 400 гр стар леб
- 100 гр сланина Пекабеско
- 350 гр карфиол
- 350 гр праз (само белиот дел)
- 70 гр путер
- 50 гр брашно
- 50 гр путер
- 5 дл млеко
- 2 лажици кисела павлака Пекабела
- мускатно орече
- 20 гр пармезан
- сол
- бибер
- мајчина душица
Начин на подготовка:
- Исчистениот и измиен карфиол згответе го во соелна врела вода околу 5 минути. Извадете па во истата вода бланширајте на кругови исечкан праз. На загреан путер пропржете брашно и залијте со млеко. Мешајте додека не добиете бешамел сос, па додајте павлака, сол, бибер и мускатно оревче.
- Загрејте ја рерната на 200 степени. На дното на садот за печење ставете малку бешамел и наредете процеден карфиол, посипете со сечкана сланина, потоа наредете парчиња леб и прелијте со сос. Посипете со пармезан и мајчина душица и печете околу 15 минути.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт