За почеток, важна напомена: Количината на состојки зависи од садот кој го користите, но и од личниот вкус, па така можете не ставате босилек, можете да додадете дополнителен ред кашкавал, оригано…
Состојки:
- доматен сос за болоњезе
- моцарела
- босилек
- тестенини (најдобро долги макарони)
- рендан пармезан
Начин на подготовка:
- Макароните кратко гответе ги, колку да не бидат сирови, но треба да останат тврди, така што ќе можете да ги наредите. Подоцна секако дополнително термички ќе ги обработите.
- Во поголема шолја или кружен сад отпорен на топлина ставете 2 лажици доматен сос, преку распоредете рендана моцарела, потоа босилек, повторно моцарела, па повторно сос, а потоа наредете макарони исправено, па преку нив нанесете сос, како што е прикажано во видеото.
- На крај посипете со рендан пармезан и печете 15-20 минути на 200 степени.
- Поклопете ја шолјата со чинија наопаку, па свртете, за совршено да го префрлите јадењето на чинија, без да се распадне.
Добар апетит!
Rigatoni pasta pie in a mug! pic.twitter.com/eQHgN0FPFI
— I Need This Food Tho (@ThisFoodTho) March 8, 2018
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука