Тава деликатес со компир и еден додаток – Преливот е „врвот” на јадењето (Видео)

Тава деликатес со компир и еден додаток – Преливот е „врвот” на јадењето (Видео)

Исклучително брзо и вкусно јадење. Прокељ со компири и колбаси во тава. Прокељот е богат со витамини Ц и А, протеини и влакна, па оваа комбинација со малку калории е одлична.Ова е рецептот за вкусен ручек.

Состојки:

  • 450 гр. прокељ 
  • 500 гр. компири 
  • 150 гр. колбаси 
  • 3 чешни лук 
  • 50 мл. масло 
  • 1 лажица вегета 
  • бибер 
  • 1 шолја вода

 

Прелив:

  • 400 гр. кисела павлака 
  • 30 мл. масло 
  • 100 гр. пченично брашно 
  • 2 јајца 
  • магдонос 
  • 50 мл. вода 
  • вегета 
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Се мие и чисти прокељот, се сече на половина, компирот се лупи и сече на коцки, лукот се сече ситно. 
  2. Се динстаат на масло и вода прокељот и компирите, па по десет минути се додаваат зачините и лукот, колбасите и се динста уште малку. 
  3. Ставете во огноотпорен сад премачкан со масло. 
  4. Се матат за прели јајцата со павлака, брашно, масло, вода, зачини и магдонос. 
  5. Се става во тавата преливот и се пече на 220 степени околу 30 минути.

 

 

 

Видео рецепт во продолжение:

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Компир кој стана популарен

Трик за совршено печен компир

Плескавици од компир

Плескавици со еден додаток

Плескавици од пилешко и шампињони

Поховани батаци

Батаци во сос

Компир пита со праз