Мијте го и овошјето и зеленчукот кои се лупат, бидејќи самата кора има бактерии, ние ја фаќаме, па дел пренесуваме на плодот кој се јаде.
Лименките кои стоеле и собирале прашина и бактерии секако мора да се мијат пред употреба, иако скоро никој не го прави тоа.
Сепак, самата конзерва стои во пакети, потоа на рафт во продавница, во кесе, па во ладилник, а со самото тоа е легло на бактерии и нечистотии.
Кога ја отвараме конзервата, бактериите може да влезат внатре и преку капакот, само со мал допир, па затоа конзервата ви препорачуваме да ја измиете пред отварање и употреба.
Се мијат и јаткастите плодови и сувото овошје кое се смета за највалккано, посебно ако не е пакувано туку се продава рефус.
Може да се искиснат или да се измијат убаво со вода.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Сода бикарбона – замена за 8 скапи препарати за нега
Како да ја отстраните бојата за коса која не ви се допаѓа?
Брз пилинг за меки усни – Ви требаат само 2 состојки
Како да ослабете до празниците?
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)
Диетален појадок што ќе ве држи сити
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот