Посен бурек – рецепт повкусен од оној со месо и сирење

Посен бурек – рецепт повкусен од оној со месо и сирење

За посните денови и големиот и тежок Велигденски пост, направете посен бурек за добро утро.Варијанта со многу зеленчук, повкусна од онаа со сирење и месо.

Состојки:

  • 500 гр. тенки кори 
  • 200 гр. печурки 
  • 100 гр. моркови 
  • 400 гр. компир 
  • 150 гр. кромид 
  • 1 дл. масло 
  • 2 дл. вода 
  • 2 лажички сол 
  • бибер 
  • 200 мл. кечап

 

Премачкување:

  • 1 дл. вода 
  • 0,5 дл. масло

Начин на подготовка:

  1. Се исечете на коцки, издинстајте го кромидот, измиениот и излупен морков и малку вода. Додајте го и измиениот, излупен и исечен компир, па остатокот од водата. 
  2. Кога ќе омекне зеленчукот, додајте шампињони, ставете сол и бибер, па крчкајте уште малку, а кога ќе се излади ставете кечап. 
  3. Подмачкајте помала тепсија, ставете ја првата кора, така што да паша надвор од плехот, ставете од намазот за горе со масло и вода кои треба да се измешаат, па ставете друга кора згужвана. 
  4. Ставете две лажици фил, па кора, па намаз. 
  5. Оставете ја 30 минути, па загрејте ја рерната на 200 степени и испечете го бурекот околу 35 минути.

 

Пријатно јадење!

Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Појадок за 15 минути – заборавен а толку вкусен

Солена торта со палачинки

Топли пирошки со сирење

Мини проја со фета

Појадок од стар леб

Леб кој не дебелее

Појадок во шолја

Појадок со кој ќе топите килограми