Ослич полнет со лук – Неверојатна арома од вашиот денешен ручек

Ослич полнет со лук – Неверојатна арома од вашиот денешен ручек

Вкусна риба ослич со лук кој дава неверојатна арома на јадењето.

Ова е рецептот:

Состојки:

  • 1 кг ослич
  • 5 чешни лук
  • маслиново масло
  • 1 сок од лимон
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Се чисти рибата, се мие и се остава да се исцеди. Се чисти и сечка лукот, па со него се полни рибата.
  2. Се става сол и од внатре и од надвор.
  3. Врз рибата ставете потешка даска за сечење, па нека стои така за убаво да се залепи и да не излезе лукот.  Може да ја оставите неколку часа, или преку ноќта.
  4. Ставете ја рибата да се вари, но внимавајте да не се распадне, може да ја прицврстите и со чепкалки или готварски конец.
  5. Кога ќе омекне ставете и лимонов сок, маслиново масло и ставете кругови лимон за декорација.

Напомена: По вкус можете рибата наместо да ја варите, да ја ставите да се пече на скара, плотна или во рерна.

На здравје!

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Совршен рецепт за риба деликатес

Риба во сос од сенф

ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба

Малку време за деликатес: Риба полнета со компир

Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?

Вкусен риба деликатес од рерна