Овој едноставен колач бил во мода во седумдесетите години, а денес е малку подзаборавен…
Состојки:
- 5 јајца
- 7 лажици шеќер
- 5 лажици брашно
- 1 прашок за печиво
- 1 кг јаболка
- 200 гр шеќер
- 2 кесички пудинг од ванила
- 2 кесички шлаг
Начин на подготовка:
- Пет цели јајца разматете со седум лажици шеќер. На крај лесно измешајте пет лажици брашно измешани со прашок за печиво. Печете во намастен и побрашнет плех, на 180 степени, додека не порумени. Печениот пандишпањ оставете го да се излади, а за тоа време подгответе го филот.
- Излупте и и исчистете од семки килограм јаболка, потоа исечете ги на коцки. Ставете ги во лонец со 900 мл вода и 200 гр шеќер и ставете да се готват неколку минути. Потоа извадете ги јаболката и оставете ги да се изладат, па распоредете ги на пандишпањот.
- 100 мл вода разматете со две кесички пудинг, ставете во водата во која се готвеле јаболката, па згответе. Додека е врел, прелијте го пудингот преку јаболката, и оставете да стегне на студено место.
- Изладениот колач премачкајте го со разматен шлаг.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта