За денот добро да почне, разбудете се со деликатес. Чамци од тесто кои шират арома од која ќе замириса цела улица.
Супер за со јогурт, кисело млеко или павлака.
Супер за со јогурт, кисело млеко или павлака.
Состојки:
- 1 кг. брашно
- 40 гр. квасец
- 2 дл. топла вода
- 2 дл. топло млеко
- 1,5 дл. масло
- 2 лажички оцет
- шеќер и сол
Фил:
- 200 гр. сирење
- 100 гр. фета
- 100 гр. рендан кашкавал
- сол
Премачкување:
- пола литар вода
- 3 лажици мед
- 300 гр. сусам
Начин на подготовка:
- Изронете го квасецот, па додајте шеќер и малку млеко и измешајте, нека нарасне па додајте масло, вода и четири шолји брашно.
- Во брапното ставете сол и месете.
- Нека стои тестото 30 минути, па поделете го на 16 делови.
- Секој дел се премесува па се остава околу 10 минути.
- Се развлекува со големина на чинија, се става фил и се затвара како на видеото, па се става вода со мед и сусам.
- Се печат на 220 степени додека не поруменат.
Ова е деталната подготовка:
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Топли и ароматични триаголници со кашкавал
Појадок за 15 минути – заборавен а толку вкусен