Ледените коцки се фини, сочна чоколадна кора со вкус на бел, млечен крем прелиен со чоколадо.
Состојки:
- 5 јајца
- 5 лажици брашно
- 5 лажици шеќер
- 1 лажица какао
- 700 мл млеко
- 250 гр шеќер
- 13 лажици брашно
- 250 гр маргарин
- 300 мл вода
- 150 гр шеќер
- 30 мл сок од лимон
- 150 гр чоколадо
Начин на подготовка:
- Кора: 5 јајца разматете со 5 лажици шеќер и 5 лажици брашно и додајте 1 лажица какао. Сè соединете и испечете пандишпањ. Печете прво на 180 степени околу 10 минути и уште 5 минути на 220 степени.
- Фил: 700 мл млеко згответе со 250 гр шеќер и додајте 13 лажици бршно. Згответе како пудинг. Во изладениот фил додајте еден маргарин и пенасто разматете го кремот.
- Прелив: 300 мл вода згответе со 150 гр шеќер и додајте сок од еден лимон.
- Кората прелијте ја со прелив и премачкајте ја со крем. Преку сè ставете глазура од чоколадо.
- Глазура: 150 гр чоколадо растопете со 2 лажици млеко и една лажица масло.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта