Пилешките мафини се едноставни за подготовка, може да се послужат како прилог, во главно јадење наместо леб, со домашна супа за доручек и во многу други комбинации, а што е најважно лесно се сервираат и се одличен избор за јадења „за носење“.
Состојки:
- 100 гр пилешко филе
- 2 јајца
- 3 лажици немасно сирење или јогурт
- 6 лажици пченкарно брашно и бело брашно по потреба
- 100 гр рендано тврдо сирење
- зачини по желба
Начин на подготовка:
- Кратко пропржете тенко исечкани парчиња пилешко филе, и ситно исечкајте ги во мали коцки.
- Разматете јајца, додајте сирење или јогурт, потоа додајте пченкарно брашно/палента и зачини по желба и сè добро измешајте.
- Кога смесата ќе стане компактна додајте пилешко и повторно кратко измешајте, доколку смесата е премногу ретка додајте бело брашно.
- Смесата излијте ја во калап за мафини, потоа посипете со рендано сирење и печете 20 минути на 200 степени. Мафините се готови кога благо ќе поруменат.
Добар апетит!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука