Рецепт за вкусен десерт без масло за големиот велигденски пост, по викендот во кој е дозволено да се користи масло.
Состојки:
- 400 мл. вода
- 250 гр. брашно
- 1 прашок за пециво
- 3 лажици џем
- 100 гр. шеќер
Прелив:
- 2 лажици какао
- 50 гр. шеќер
- 100 мл. вода
- 1 ванилин шеќер
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени, а во меѓувреме изматете шеќер со вода и џем, па брашно и прашок за пециво.
- Не ви е потребен миксер.
- Ставете во тепсија и печете 20-30 минути.
- Сварете ги сите состојки за прелив и ставете преку врелиот колач, па ставете кокос или нешто друго по вкус.
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Тече чоколадо, а врз него малини