Има преубав вкус и изглед. Можете да ја јадете топла или откако ќе се излади – ќе бидете воодушевени!
Состојки:
- 40 гр квасец
- 400 мл млака вода
- 700-800 гр брашно
- 2 лажички сол
- 2 лажички шеќер
- 100 мл масло
- 4 средни компири
- 150 гр посен маргарин
- 3-4 лажици посен мајонез
- сусам
Начин на подготовка:
- Компирите згответе ги во лушпа и оставете ги да се изладат.
- Во вангла издробете квасец, измешајте со шеќер, 3 лажички брашно и 100 мл млака вода. Оставете на топло да надојде. Потоа додајте го остатокот од водата и маслото, измешајте па додајте брашно. Прво помала количина, измешајте со лажица, додајте сол па остатокот од брашното. Оставете да надојде околу 30 минути.
- Тестото премесете го и поделете го на 8 помали јуфки, секоја развлечете ја тенко. На кружна тепсија ставете хартија за печење или намастете со маргарин, редете кора, малку рендан компир, неколку лажици растопен маргарин, сол и така сè до крај.
- Засечете ја погачата на неколку места и оставете да надојде. Премачкајте со мајонез, посипете со сусам, може и рузмарин и печете на 200 степени околу 40 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот