Со овој рецепт спанаќ ќе почнат да јадат и сите кои не го обожуваат. Особено е вкусен за децата, а може да го направите и во посна и вегетаријанска варијанта.
Еве го рецептот на Билјана:
Состојки:
- 1/2 кг спанаќ
- 1/2 кг компири
- 50 гр путер
- 200 мл млеко
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Во посебно тенџере со вода се вари спанаќот кој претходно убаво сте го исчистиле од дршките и сте го измиле. Откако ќе зоврие водата оставете го помеѓу 7 и 10 минути.
- Во друго тенџере со вода се вари компирот кој претходно е излупен и поминат низ млаз вода. Откако ќе зоврие водата оставете го помеѓу 20 и 30 минути, односно додека целосно да омекне.
- Сварените компири и спанаќ се цедат од водата и се ставаат во едно од тенџерињата кои претходно ги користевме. Оставете ги кратко да се оладат, околу 10 минути.
- Убаво испасирајте ги со пасер за пире додека да добиете хомогена смеса, без грутки..
- Во другото тенџере ставете го путерот на оган да се растопи. Додадете ги испасираните компир и спанаќ и измешајте. Ставете го и млекото, како и солта и биберот. Мешајте додека убаво да се соедини смесата. Потоа тргнете го од оган и послужете.
Напомена: Ако сакате да го направите ова многу вкусно пире во посна или вегетаријанска варијанта, наместо путер ставете посен маргарин, а наместо млеко ставете млака вода.
На здравје!
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Потпечено пире – Ручек кој ќе го надмине и вкусот на пржените компири
Кремасто и без грутки: Компир пире со сирење и лук
Поховани топчиња со сирење од компир пире
Со овој трик ќе подготвите најкремаво пире – Нема да има ни грутка
Најкремастиот прилог на светот: Запечено компир пире од рерна
Стар начин на подготовка на костен пире: Вкусен и здрав десерт, а готов за миг!