Вкусна салата со печурки и пченка која често ќе се наоѓа на вашето мени, но и на свечена трпеза.
Состојки:
- 600 гр. шампињони
- 200 гр. пченка
- 6 лажици масло
- 1 лажиче вегета
- 400 гр. кисела павлака
- 200 гр. мајонез
- магдонос
Начин на подготовка:
- Се сечат печурките, па се додава масло во тава и вегета, па се убаво кратко се пржи.
- Шампињоните сами ќе пуштат вода, па затоа нема потреба да додавате.
- Кога ќе испари водата, по десетина минути, тргнете ги на страна.
- Ставете во друг сад да се вари пченката, па кога ќе биде готова ставете ги шампињоните и пченката во еден сад, ставете павлака, мајонез и магдонос.
- Се убаво измешајте и соединете.
- Нека се олади, па спремно е за послужување.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт