Уживајте во новиот вкус: Крцкави пилешки гради со крекери и сирење

Уживајте во новиот вкус: Крцкави пилешки гради со крекери и сирење

Едноставни се за подготовка, а резултатот е најкрцкавите пилешки гради кои некогаш сте ги пробале!

Состојки:

  • пилешки гради
  • сирење (гауда, трапист, чедар…)
  • млеко
  • крекери
  • масло
  • сол
  • бибер
  • количините одредете ги сами по потреба

Начин на подготовка:

  1. Измијте го пилешкото, исечете го на парчиња, па исушете го. Крекерите сомелете ги, посолете и побиберете, па измешајте. 
  2. Подгответе млеко и изрендајте сирење. Сите состојки ставете ги во посебни садови. 
  3. Пилешките гради прво добро потопете ги во млеко, потоа извалкајте ги во изрендано сирење, а потоа во мелени крекери. Наредете ги во намастен огноотпорен сад и дополнително посипете со малку крекери. 
  4. Покријте ги со алуминиумска фолија и оставете ги да се печат на 200 степени 35 минути. Потоа тргнете ја фолијата и оставете да се печат уште 10 минути.

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте