Посна деликатесна сарма од кисела зелка – Повкусна од онаа со месо

Посна деликатесна сарма од кисела зелка – Повкусна од онаа со месо

Посна сарма за Велигденскиот пост. Повкусна е од таа со месо

Состојки:

  • 2-3 главици зелка кисела 
  • 1 кг. ориз 
  • 1 кг. кромид 
  • 3-4 моркови изреднани 
  • магдонос 
  • 3-4 чешни лук 
  • бибер 
  • масло 
  • сол 
  • црвен пипер 
  • ловорови листови

 

Начин на подготовка:

  1. Зелката се чисти и се двојат листови. Ако е многу солена киселата зелка, оставете ја во вода кратко. 
  2. Се пржи кромидот на масло, се додава зеленчукот, изренданиот морков и сечениот лук, сол, бибер, магдонос, ловорови листови и црвен пипер. 
  3. Се става и оризот и се меша. 
  4. Се виткаат сарми, а секој ред се полева со малку масло и црвен пипер. 
  5. Се додава вода и се вари сармата околу 2 часа.

Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:

Зема кисела зелка и завитка пилешко месо

Оригинален старски рецепт за сарма

Нов вкус на сармата: Хроно сарма

Риба во сос од сенф

ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба

Малку време за деликатес: Риба полнета со компир

Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?

Вкусен риба деликатес од рерна

Како се кисели зелката

Повкусно од сарма и подварок

Зелката не е само за салати и сарма