Посна сарма за Велигденскиот пост. Повкусна е од таа со месо
Состојки:
- 2-3 главици зелка кисела
- 1 кг. ориз
- 1 кг. кромид
- 3-4 моркови изреднани
- магдонос
- 3-4 чешни лук
- бибер
- масло
- сол
- црвен пипер
- ловорови листови
Начин на подготовка:
- Зелката се чисти и се двојат листови. Ако е многу солена киселата зелка, оставете ја во вода кратко.
- Се пржи кромидот на масло, се додава зеленчукот, изренданиот морков и сечениот лук, сол, бибер, магдонос, ловорови листови и црвен пипер.
- Се става и оризот и се меша.
- Се виткаат сарми, а секој ред се полева со малку масло и црвен пипер.
- Се додава вода и се вари сармата околу 2 часа.
Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:
Зема кисела зелка и завитка пилешко месо
Оригинален старски рецепт за сарма
Нов вкус на сармата: Хроно сарма
ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба
Малку време за деликатес: Риба полнета со компир
Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?