Неописливо добар компир со павлака: Сјаен предлог за ручек или вечера

Неописливо добар компир со павлака: Сјаен предлог за ручек или вечера

Кога еднаш ќе го направите, ќе го правите одново и одново…

Состојки:

  • 600 гр компири
  • 200 гр кисела павлака
  • 1 поголема главица кромид
  • 2 зелени пиперки
  • 1 поголем домат
  • малку кашкавал
  • масло
  • 1 лажичка црвена пипер
  • малку зачин
  • 4 чешниња лук

Начин на подготовка:

  1. Кромидот исечкајте го, пропржете го, па додајте исечкана пиперка. Кога малку ќе се издинста додајте сечкан домат и сè заедно малку издинстајте. Додајте зачини. 
  2. Компирите обварете ги малку, околу 5-6 минути, па исчете ги на коцки. Додајте пипер, зачин и сечкан лук. Додајте малку масло и кисела павлака и сè изедначете. На дно од сад за печење ставете малку пржен кромид и пиперка, од горе распоредете обварен компир, потоа пиперки и кромид. 
  3. Сè убаво распоредете, па изрендајте малку кашкавал. Печете 30-35 минути убаво да порумени. Сервирајте со салата. Компирите се неодоливо добри, секој залак е уживање!

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула